Thuiswerken zonder zorgen: 8 Cybersecuritytips die je moet weten
10 december, 2024
Thuiswerken is voor veel mensen en bedrijven de norm geworden in de afgelopen jaren. In veel gevallen is het voor werknemers mogelijk om een deel van de werkweek door te brengen in hun eigen, vertrouwde omgeving. Heerlijk als je tussendoor je kinderen uit school kunt halen, je hond uit kunt laten of gewoon even wil ontsnappen aan collega’s die over je schouder meekijken naar wat jij de hele dag aan het doen bent. Daar heb je thuis geen last van toch? Of wel? Cybercriminelen nemen de rol van spiekende collega maar al te graag op zich! Het verschil is dat je dit vaak niet door hebt en dat de gevolgen vaak veel groter zijn dan wanneer een collega het doet. Daarom geven wij graag 8 cybersecurity tips voor thuiswerkers!
Tip 1: Gebruik een VPN
Een VPN (Virtual Private Network) creëert een beveiligde verbinding tussen een apparaat en het internet. Het zorgt ervoor dat je gegevens niet traceerbaar zijn en dus voor meer privacy voor de gebruiker. Zelfs tijdens het gebruik van openbare wifi-netwerken worden je gegevens veel beter beschermd door een VPN. Met een VPN maak je op een veilige manier verbinding met bedrijfsnetwerken en gedeelde bestanden. Hierdoor voorkom je datalekken die bedrijven miljoenen kunnen kosten.
Tip 2: Beveilig je wifi- netwerk
Met een VPN maak je het gebruik van onbeveiligde wifi-netwerken een stukje veiliger, maar het is nog altijd veiliger om te verbinden met een beveiligd wifi-netwerk. Bij veel moderne routers is WPA3 de standaardinstelling, maar je kunt kiezen tussen WPA2 en WPA3 als je router beide ondersteunt. Het is zeker de moeite waard om uit te zoeken of je router WPA3 ondersteunt vanwege de verbeterde beveiliging. Zorg daarnaast altijd voor een sterk wachtwoord. Je wachtwoord kan meestal gewijzigd worden in de app van je provider.
Tip 3: Gebruik sterke wachtwoorden
Een sterk wachtwoord is niet alleen belangrijk voor je wifi-netwerk maar ook voor al je accounts en persoonlijke apparaten. Thuiswerkers zijn namelijk een populair doelwit voor cyberaanvallen vanwege zwakke beveiliging op persoonlijke apparaten. Probeer je wachtwoorden zo willekeurig moglijk te maken, wissel hoofdletters af met gewone letters en gebruik tekens in je wachtwoord. Een wachtwoord dat een woord, naam of reeks bevat is makkelijker te raden dan een volledig willekeurig wachtwoord. Dus: Hidbs!4GH8dj3@ is veiliger dan: AbCdE123!
Gebruik ook voor elk account en apparaat andere wachtwoorden. Deze wachtwoorden kan je onthouden door gebruik te maken van een kluis, bijvoorbeeld Bitwarden. Hierin staan als je wachtwoorden veilig zijn opgeslagen en hoef je alleen het hoofdwachtwoord van je kluis te onthouden.
Tip 4: Houd software up-to-date
Regelmatige updates van apparaten, besturingssystemen en software zijn cruciaal voor het behoud van de veiligheid en functionaliteit van je systemen. Ze zorgen ervoor dat bekende kwetsbaarheden worden gepatcht, beschermen tegen cyberaanvallen en verbeteren de prestaties. Bij het negeren van updates kunnen apparaten vatbaar worden voor virussen en andere beveiligingsrisico’s. Het is ook belangrijk om beveiligingssoftware up-to-date te houden om nieuwe bedreigingen het hoofd te bieden. Zorg ervoor dat automatische updates ingeschakeld zijn om geen belangrijke updates te missen.
Tip 5: Let op Phishing
Phishing is een techniek die gebruikt wordt door cybercriminelen om persoonlijke informatie te stelen. Ze gebruiken e-mails, QR-codes, Whatsapp-of SMS-berichten die afkomstig lijken te zijn uit betrouwbare organisaties. In deze berichten staat vaak een link die bedoeld is om gegevens te stelen. In het verleden was phishing te herkennen aan taalfouten, maar criminelen zijn slimmer geworden. Let vooral op de toon van het bericht, als een bericht urgentie benadrukt bijvoorbeeld, u heeft 24 uur om uw wachtwoord te veranderen, dan zou het phishing kunnen zijn. Ook als de afzender af lijkt te wijken is de kans op phishing aanwezig. Zoek bij twijfel altijd contact met de afzender, niet door te reageren op het bericht, maar door de contactgegevens van het bedrijf op te zoeken op internet. Meld phishing altijd bij https://www.fraudehelpdesk.nl/
Tip 6: Beperk toegangsrechten
Het beperken van toegangsrechten is essentieel om gevoelige bedrijfsdata te beschermen. Werk met gebruikersprofielen en geef medewerkers alleen toegang tot de informatie die ze nodig hebben voor hun werk. Dit vermindert het risico op datalekken en zorgt ervoor dat vertrouwelijke gegevens niet in verkeerde handen vallen, zelfs niet binnen je organisatie. Het is belangrijk om regelmatig te controleren wie toegang heeft tot welke data en deze rechten indien nodig aan te passen.
Tip 7: Schakel een Firewall in
Firewalls spelen een cruciale rol in het beschermen van je netwerk tegen aanvallen van buitenaf. Ze vormen een barrière tussen je interne netwerk en het internet door verdachte activiteiten te blokkeren. Zowel softwarematige als hardwarematige firewalls zijn belangrijk om het netwerk te monitoren en aanvallen zoals hacking, virussen en phishing te voorkomen. Zorg ervoor dat je firewall up-to-date is en goed geconfigureerd is voor maximale bescherming.
Tip 8: Gebruik veilige opslag
Veilige opslag is essentieel voor het beschermen van gegevens tegen verlies of ongeautoriseerde toegang. Maak gebruik van cloudoplossingen die sterke encryptie bieden, zodat gegevens veilig worden opgeslagen en alleen toegankelijk zijn voor bevoegde gebruikers. Bovendien is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken, zodat je gegevens kunt herstellen in geval van een aanval of systeemstoring.
Met deze tips ben je goed op weg om je werkplek thuis optimaal te beveiligen. Thuiswerken biedt vele voordelen, maar vraagt ook om extra voorzichtigheid. Door je online veiligheid serieus te nemen, kun je jezelf en je bedrijf beschermen tegen cyberdreigingen. Vergeet niet dat cybersecurity een continu proces is: blijf alert, houd je kennis up-to-date en implementeer best practices voor een veilige werkervaring, waar je ook bent!
Vragen over cybersecurity of benieuwd wat Araneo-IT voor jouw bedrijf kan betekenen?
Neem contact op!